CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, November 25, 2011

KASIH IBU MEMBAWA KE SYURGA...


KERINDUAN SEORANG IBU TERHADAP ANAKNYA... SEMEMANGNYA, ITULAH YANG TERINDAH SEKALI DALAM HIDUP KITA SEBAGAI ANAK SEKIRANYA IBU KITA MENGATAKAN "IBU RINDUKAN ANAK IBU". 
SEHINGGALAH SUATU HARI, SI IBU RINDU AKAN ANAK KETIGANYA.SI IBU PUN MENELEFON ANAKNYA, NAMUN TIDAK DAPAT DIHUBUNGI. DISURUH SI IBU TADI ANAK BONGSUNYA MENELEFON ANAK KETIGANYA, TIDAK BERJAYA JUGA. SEHINGGALAH PADA HARI KETIGA, SI IBU MENDAPAT NO TELEFON ANAK KETIGANYA DARI RAKAN SEKERJA ANAKNYA ITU. SI IBU PUN MENGHANTAR MESEJ KEPADA ANAKNYA.. 

ibu: salam.. apa khabar,nak? lama tak mesej mak.
anak: sori, xde kredit. korang nak ape?

SELEPAS MENDAPAT MESEJ SEBEGITU DARI ANAKNYA, SI IBU TIDAK MEMBALAS MESEJ TERSEBUT. 

anak: biarla aku berterus terang. aku dah bosan. bila aku bank in duit, korg tak pandai nk bersyukur. mintak yang bukan2. aku pun nak simpan duit. korg tak fikir masa depan aku. cukup la apa ada. takkan aku yang kne tanggung korang. gaji aku bukannya berjuta-juta. cukup makan aku sorg je.

IBU MENJAGA KITA DARI KITA DILAHIRKAN SEHINGGA KITA TELAH DAPAT MENANGGUNG KEHIDUPAN SENDIRI. SEKIRANYA DIKIRA SEMULA KOS-KOS YANG TELAH DIBELANJAKAN OLEH SEORANG IBU TERHADAP ANAKNYA, TIDAK MAMPU KITA MEMBAYARNYA. APA SALAHNYA KITA MEMBERI WANG SEBULAN SEKALI KEPADA IBU DAN AYAH KITA. TIDAK BANYAK RM50 PUN JADILAH BUAT SIMPANAN MEREKA KERANA ITULAH TUGAS KITA SEBAGAI ANAK.

anak: sebab tu la aku tak nak mesej korg. suke mintak yang bukan2. pastu mesej mslh korg yang aku tak patut tau. korg tau tak aku kt sini lagi banyak masalah. kerja lagi. boleh gila aku lau mcm ni. kalau korg mesej lagi camtu, jangan harap aku mesej korang lagi. tahun depan aku balik. jangan ingat aku x balik.

SEMASA KECIL, JATUH SIKIT, MENGADU KAT IBU. KAWAN USIK, MENGADU KAT IBU. BAJU KOTOR, MENGADU KAT IBU. DEMAM SIKIT, MENGADU KAT IBU. SEMUANYA IBU. BILA WAKTU IBU PERLUKAN KITA, KITA KATAKAN TU BENDA REMEH. BILA IBU MENGADU, RESPON KITA MENGELUH DAN MARAH-MARAH. BILA IBU MELUAHKAN MASALAH, KITA BUAT TAK TAHU. 

ibu: baiklah, terima kasih dengan apa yang kau katakan. ibu x lupe mesej kau tadi. sambil ibu baca ibu menangis sebab ibu nak telefon kau bukan nak mintak duit. rindu seorang ibu nak dengar suara anaknya. naluri ibu ni setiap masa mengingati anak yang ibu lahirkan. janganlah kau risukan luahan hati ibu. buakan duit yang ibu pandang. hanya anak-anak ibu sajalah harta ibu di dunia dan di akhirat. Ya Allah, lindungilah kesemua anak2ku dunia dan akhirat.

BERSYUKURLAH KITA SEKIRANYA IBU KITA MASIH MENDOAKAN YANG TERBAIK UNTUK KITA. ANAK MERUPAKAN HARTA YANG PALING BERHARGA BAGI SEORANG IBU. SEKALI KITA MEMBUATKAN IBU KITA MENANGIS, SAYA JAMIN SERIBU KALI KITA MENYESAL. SAYANGILAH IBU ANDA. TELEFONLAH IBU KITA WALAUPUN SESIBUK MANA KITA. SEORANG IBU TIDAK PERNAH LUPA DAN JEMU UNTUK MENELEFON ANAKNYA. HARGAILAH MEREKA. JANGAN MENYESAL KEMUDIAN HARI. 

*SAYA AMAT MENGALU-ALUKAN SAUDARA/SAUDARI UNTUK SHARE DI WALL POST ANDA. :) KESIMPULAN: SAYANGILAH IBU ANDA :)
  

0 comments:

Post a Comment